Welke cattery is belangrijk geweest voor het ras?

 

Cattery Heidi-Ho.
De Maine Coon werd in 1976 in Europa geïntroduceerd door Connie Condit (cattery Heidi-Ho) en Pat Robbins (cattery Gemütlichkatze). Zij waren beiden via het Amerikaanse leger gestationeerd in West-Duitsland en werden gevraagd om hun katten op een show van de 1.DEKZV te laten zien.
Op 5 november 1977 werd
Tanstaafl Polly Adeline of Heidi Ho geboren. Hier een foto van haar:

Op 21 januari 1978 werd Heidi Ho Sonkey Bill geboren. Hier een foto van hem:

Wanneer deze twee katten met elkaar verpaard werden, bleken alle kittens ongeloofelijk hard op elkaar te lijken. De gelijkenissen waren zo sprekend alsof het leek of ze gekloond waren. Als we er dieper over nadenken is dit nu ook niet zo raar. Hun genen moesten vanwege de hoge inteelt voor een groot deel gelijk zijn. Zo werd de term ‘klonen’ geboren. Beide ouders kregen kampioentitels in shows en ook hun eerste opgroeiende kittens deden het erg goed. Hierdoor werden de klonen begin jaren 80 heel erg gewild. De voorspelbaarheid op toekomstige titels van de kittens, maakte hen heel aantrekkelijk voor fokkers. Polly en Sonkey hebben 7 nesten gekregen, daarvan gingen 17 kittens de fok in. Dus wanneer we het vandaag de dag over klonen hebben, dan spreken we over de 17 zonen en dochters van Polly en Sonkey. Hierbij een kopij uit PawPeds van de 17 katten:

Doordat deze klonen meer dan 40 jaar geleden geboren zijn, houden veel fokkers hiermee geen rekening. De klonen zitten vaak meer dan 10 generaties terug en zijn op veel stambomen niet meer zichtbaar. Veel fokkers zijn zich dus niet meer bewust van de impact de dag van vandaag. Door de vrijwilligers van PawPeds is daardoor de mogelijkheid bedacht en ontwikkeld om bij de Maine Coon het klonenpercentage te berekenen. Dan weet je exact hoeveel procent van de voorouders van uw kat uit klonen bestaan.

Vandaar dat Cattery Heidi-Ho zeer belangrijk was voor de ontwikkeling binnen de Maine Coon.