Waarom herplaatsen?

 

Binnen een cattery is het belangrijk dat je de katten waarmee je fokt, goed blijft monitoren. Deze katten moeten fysiek en mentaal sterk genoeg zijn om de druk binnen een groep aan te kunnen. Poezen en katers die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, hebben te maken met een hele heftige hormoonhuishouding en ook met een zeer sterke drang tot een rangorde. Sommige katten kunnen daar niet mee omgaan en zullen dan ook niet gelukkig zijn binnen een cattery. Deze katten zullen wij sluiten voor de fok (steriliseren/castreren) om ze zo de rust te gunnen die ze na hun "fok-carrière" bij ons in de cattery nodig hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat de genendiversiteit in de gaten gehouden wordt. Wijzelf fokken daarom met een zo laag mogelijk inteelt- en klonenpercentage. Soms ontkom je er niet aan en maak je bewust keuzes om wel een keer een wat hoger percentage in te zetten voor de fok, maar dat moet goed doordacht en verantwoord zijn. 

Voor het behoud van de grote genendiversiteit, lage inteelt- en klonenpercentages zijn verschillende opties mogelijk. We kunnen een hormoonchip inzetten bij een poes of een kater om haar/hem dus tijdelijk uit de fok halen. Door een hormoonchip zal de poes of kater zich gaan gedragen als een gesteriliseerde of gecastreerde poes of kater. Oftewel, hij of zij komt weer mooier in vacht, krijgt terug een beter gewicht en is rustiger. Dit is een mooie tijdelijke oplossing om zo de lijnen te behouden, maar toch even on-hold te zetten.

We kunnen er ook voor kiezen om een kater of poes te sluiten voor de fok wanneer zijn/haar genen genoeg verspreid zijn binnen ons fokprogramma of dat van een collega-fokker.

Voor beide opties geldt dat het sluiten van een kater of poes niet zomaar gebeurt. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Buiten dat het voor ons katten zijn waar we mee fokken, zijn het bovenal onze huisdieren en dus een deel van het gezin. Maar het welzijn van onze katten staat in alles bovenaan. Soms komen we dus voor een moeilijke keuze te staan... Deze katten toch houden of voor hen ander personeel zoeken. Voor een nieuwe eigenaar is dit een prachtige mogelijkheid om een jong volwassen kater of poes een nieuw huisje te gunnen. 

Wij plaatsen onze geliefde katten niet zomaar bij nieuw personeel. Voor onze herplaatsers zijn wij dubbel kritisch op ons toch al kritische beleid bij het plaatsen van een kat of kitten. Wij willen echt een huis waarvan wij weten dat ze ook echt niet meer zullen verhuizen. Verhuizen is namelijk een zeer stressvolle aangelegenheid voor een kat. Daarnaast verhuist een kat niet zomaar bij ons, daar is een reden voor. Het zal dan ook vaak wat meer tijd kosten voordat een herplaatser zich goed thuis voelt. Dit vergt van de liefhebber die een herplaatser in huis neemt, geduld en tijd om het vertrouwen te winnen van de kat.