Het karakter

 

Ondanks zijn imposante uiterlijk is de Maine Coon een verdraagzame, rustige kat die toch energiek is.

De Maine Coon kan goed overweg met iedereen, vreemden of andere dieren zijn geen probleem. Dus hij is heel tolerant. Hij is gehecht aan zijn familie en aan andere dieren waaronder honden. Eveneens is hij heel zachtaardig tegenover kinderen.

Het zijn aanhankelijke katten die liever niet als enige kat in een gezin gehouden worden. Ze beschouwen zich als onderdeel van het gezin en zijn dan ook steeds in de buurt als er iets te doen is.

Hoewel ze makkelijk binnenshuis te houden zijn, vinden ze het ongelofelijk fijn als ze toch buiten kunnen in een ren. Ze kunnen zich uren bezig houden en liggen genieten in de zon.

Over het algemeen zijn ze vrij evenwichtig, stabiel en speels. Het is een goedgehumeurde kat en zal niet gauw zijn nagels gebruiken, gaat vechtpartijen bij voorkeur uit de weg. Hij is niet opdringerig, maar wel ontzettend intelligent.

De Maine Coon is gek op kartonnen dozen, van erin spelen tot erin liggen slapen. Ze houden ervan om tegen je te komen liggen in de zetel, sommige komen liever boven op je liggen.

Eveneens zijn de meeste Maine Coons (hier althans) dol op eten, wanneer ze iets kunnen komen stelen op tafel, gaan ze het zeker niet laten. Mijn ervaring is dat katers wat ondernemender zijn en sneller bij me op schoot komen. De kattinnen zijn wat gereserveerder maar toch steeds bij me in de buurt als ik iets doe.

Voor mij zijn ze de honden in een poezenvacht.